יום שישי, 5 באפריל 2013

חרדה חברתית, תרופות והשמנה

הנטייה הטבעית של מרבית האנשים היא רתיעה משימוש בתרופות פסיכיאטריות. יחד עם זאת תרופות ממשפחת ה SSRI, נמצאות בשימוש נרחב (יש האומרים רחב מידי) לטיפול בדיכאון, והסטיגמה השלילית הולכת ונסדקת.
תרופות ממשפחת ה SSRI נרשמות גם לשימוש גם לטיפול בחרדה חברתית. מכיוון שחרדה חברתית היא תופעה שקשה להיפטר ממנה, קיים פיתוי רב לקחת כדור ולשכוח מהבעיה. אבל האם זה עוזר? מה הסיכונים? האם יש תופעות לוואי? אנשים הסובלים מחרדה חברתית הרבה פעמים חוששים מכך שהתרופות יגרמו להם לעליה במשקל. במקרה כזה שכרם יצא בהפסדם: ההשמנה תגרום להם לירידה נוספת בדימוי ובבטחון העצמי - "עדיף כבר שלא לקחת את הכדור"
מהיכרות עם לא מעט אנשים שמשתמשים ב SSRI לטיפול בחרדה חברתית התשובה ה"לא כל כך מדעית" לשאלה האם תרופות ממשפחת ה SSRI יעילות לטיפול בחרדה חברתית היא "לפעמים".
כדאי לנסות ולבדוק במשך חודשיים שלושה - אם אין תופעות לוואי יוצאות דופן ואם השיפור בהרגשה הוא ברור וניכר אין סיבה שלא להשתמש בפתרון שהוא זמין ובטוח.
ד"ר יוליאן יאנקו סיכם לאחרונה את המלצות NICE (הארגון הלאומי הבריטי לבריאות ומצוינות קלינית) לטיפול בחרדה חברתית. הדו"ח של האירגון מעדיף טיפול CBT על טיפול תרופתי. במקרה שהמטופל מסרב לטיפול CBT, הארגון ממליץ לשקול שימוש בספרי עזרה עצמית. אם המטופל מעדיף טיפול תרופתי, התרופות המומלצות הן ממשפחת ה- SSRI: פלובוקסאמין (פאבוקסיל וציפרלקס). אם אין תגובה או קושי עם תופעות לוואי ניתן להשתמש ב SSRI חלופי (למשל פארוקסטין) או SNRI (למשל וונלאפאקסין).
בכתבה נוספת על תרופות נוגדות דיכאון והשמנה נאמר שתרופות שכמעט ולא גורמות להשמנה הן ציפרלקס ולוסטרל. תרופות שגורמות להשמנה מתונה הן פרוזק וציפרמיל, והתרופות הנחשבות לגורמות יותר להשמנה הן פבוקסיל וסרוקסט.
לפיכך אם אתם משתמשים בתרופות לטיפול בחרדה חברתית ואתם חוששים מהשמנה הבחירה הראשונה שלכם צריכה להיות ציפרלקס.

Social anxiety disorder: full guideline

תגובה 1: